1. Még a ‘filter bubble’ kapcsán (amiről a DKEK konferenciáján beszéltem) találtam egy videót, ami elmeséli egy osztrák egyetemista történetét, miként szerezte be a róla kapott információt a Facebooktól:

  A 2011 december 18-i techline.hu - s következő cikket linkelte a hvg.hu-ról : “Önről is 1200 oldalnyi adatot tárol a Faceook “, miszerint: 

  A Spiegel által is idézett történet szerint az egyetemista ügye bebizonyítja, hogy a Facebook – állításaival ellentétben – nem törli az adatainkat, jóllehet a felhasználó kifejezetten ezt szeretné, ha a törlés gombra kattint. Honnan tudja ezt Max Schrems? Onnan, hogy kikérte a Facebooktól, mit tárolnak róla a rendszerben, és válaszul egy 496 megabájtos PDF fájlt kapott postán, CD-n a cég kaliforniai központjából. Ez 1222 oldalnyi személyes adatot jelent.

  Ez hasonlóan meghökkentő, mint annak a német politikusnak az esete, aki a ZEIT beszámolója szerint féléves telekommunikációs tevékenységének kiadásáért perelte be a Deutsche Telekom-ot, majd ezeket az adatokat tette nyilvánossá. Az interaktív bemutatóhoz kattints ide.

 2. A Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport szervezésében tartott előadásom angol nyelvű összefoglalója jelent meg cikk formájában az Urban Times-nál. (katt a képre)

   It seems that your browsing experience is a totally controllable activity – at least if you’re a naive user. Youshould know by now that your online presence might be tracked by some giant companies which drew the attention of founder of MoveOn.org, Eli Pariser, who has observed some crucial points in surfing the Web. In his book, The Filter Bubble: What the Internet Is Hiding From You, he observed that our searching results are based on previous searches, that is the Web shows relevant all the relevant information it thinks we need. The personalized search results are displayed solely because of different algorithms are at work. Pariser explains that we are all living in ’filter bubbles’, which effectively help us choose what kind of information we need. This might sound promising, but Pariser rather talks about the adverse effect of these personalized Web.

 3. Hamarosan megjelenik a socializer magazin legújabb száma, a filter bubble-ról: ezek a cikkekre a november 23.-i előadásomban is utalok. Stay tuned!

  UPDATE: letölthető!

  Filter Bubble issue:

  DOWNLOAD:

  .prc (255KB)

  .epub (4.96MB)

  Facebook issue: