1. Röviden, ám annál kellemesebben telt a mostani egri hétvége, ahol az Eszterházy Károly Főiskola adott otthont a HAAS 9 konferenciának, Trends in American Culture in the Post-1960s Period címmel. A szombati érkezés és gyors regisztráció után, megtörtént a prezentációm is, amire - meglepő módon - több reakció érkezett, kérdés illetve komment formájában. Az angol nyelvű, Towards a new subjectivity: Remix culture and its (dis)contents dolgozattal azt a jelenséget vizsgálom, miszerint a foucault-i szerzői funkciót egy fandom által remixelt verzió követi/egészíti ki az új médiális közegben.

  A szekcióban elhangzott Diane Dobry: Popular culture as death education in America előadása is ahol a “paranormal reality show” népszerűsége mellett beszélt az amerikai iskolákban is folytatott, kétes kimenetelű “Death Education"-ről is.

  Hortobágyi Ildikó: BACK-STORIES: The role of the US Media in building a cosmopolitan identity című előadása pedig bemutatta, hogy miként formálhatja a populáris kultúra egy kozmopolita identitás létrejöttét.


 2. honlap

  program

  facebook

  here I come!

 3. Az első külföldi konferenciaélményem a temesvári British and American Studies elnevezésű konferencia nevéhez köthető. Ezen a konferencián adtam elő a Did You chuck this site? című kísérletező írásom, amely Palahniuk online jelenlétét próbálja megvizsgálni. Nagy meglepetésemre, a konferencia vacsorán megállított egy prof, aki bemutatott egy másik profnak, akivel egész jól elbeszélgettünk. Arra a kérdésére, hogy: “Why Lacan?”, pedig rövid gondolkodás után (+ gin tonic) rávágtam, hogy : “Why not?” , amin meglepődött, bár rögtön ezután rávilágítottam, hogy minden teóriát meg lehet cáfolni, de jól vette az akadályokat.

  Rengeteg cool arccal ismerkedhettünk meg, és olyan témákról is tudtam érdemben megnyilatkozni, amit anno még kínosnak éreztem volna - de ahogy ez már több alkalommal is bebizonyosodott, hogy mindenki ismeri a South Park-ot. 9/11, Auster, vagy éppen DeLillo Falling Man -je is megjelent a kommentek között.

  Talán az egyetlen előadás, ami kissé furcsa volt (wtf) az a science - fiction versek elemzésével foglalkozó professzor, aki a középiskolás időket juttatta eszembe, amikor egy-egy Arany, vagy József Attila verset elemeztünk sorról-sorra.

  Viszont a szállás, a fogadás, az ételek és nem utolsó sorban az emberek nagyon is rendben voltak.

   

 4. Ez a nehezen vállalható erősen aljas szellemi termék lesz a címe az ezen a héten Temesvári konferencián tartandó előadásomnak. Tulajdonképpen ez a téma egyfajta teszt lesz, ami feltérképezi Chuck Palahniuk online (nem)jelenlétét a pszichoanalízis segítségével. Szóval 4 napra most el, a wifi legyen velem!

 5. A múlt héten tartott Amerikanisztika és  Vizualitás metszéspontjai az információs társadalom horizontján tartott előadásomban megpróbáltam megvizsgálni (feltérképezni), miért megfelelő példa a közösségi háló  korunk transzmediális dimenziójának. Tulajdonképpen Bret Ellis Imperial Bedrooms online “kampánya” kapcsán - és ebből kiindulva - figyeltem fel a transzmedialitás létjogosultságára: mint azt BEE példája is mutatja (és azon kívűl még jó pár darab ilyen eset van), manapság egyre nehezebb “csupán” egy könyvről, filmről stb beszélnünk, hiszen a legtöbb termék (film,könyv, zene, játék) már inkább “élményként” van számon tartva (kicsit problematikus “élményként” titulálni ezeket a produktumokat, inkább arról van szó, hogy több médiumon megtekinthető -esetleg ezen médiumok technikai specifikumait kihasználó- jelenségről beszélünk). Ráadásul gyakran olyan technológiák is kísérik őket, mint a QR-kódok használata.

  És a videókat is tartalmazó Prezi (jobb/bal nyilakkal vezérelhető):